Високите температури през последните седмици влияят не само на хората, а

...
Високите температури през последните седмици влияят не само на хората, а
Коментари Харесай

Оцеляване в жегите: Как животните в зоопарка се справят с горещините?

Високите температури през последните седмици въздействат освен на хората, а и на животните.

В столичния зоопарк живеят над 230 типа животни. Някой от тях обожават жегите, други страдат от високите температури. Белият бенгалски тигър Киафа е от тези, които са привикнали с топлото време, само че и той обича да се разхлажда.

Мечката Свобода получи замразена любеница

" Тигрите и ягуарите обичат доста да плуват. Преди няколко месеца получихме и черни ягуари, които могат да си хващат риба от езерото. Пускаме им играчки, които си ги гонят, най-обичат по този метод да се разхлаждат, като плуват. Останалите животни като лъвове и леопарди си намират някъде сянка, по някое дърво, и си лежат. В залата има вентилационна система, от време на време по-възрастните животни си седят, тъй като тя е по-хладна ", описа Яна Даскалова от зоопарка.

Дори и сигналът, който служителката на зоопарка употребява, с цел да предизвести, че е време за обяд, изначало не е задоволително мотивиращ за огромната котка.

" По принцип и през тези горещи летни дни имат и по-малко вкус и по-малко храна ядат, тъй като са по-летаргични поради жегата ", сподели тя.

Стиден душ за слоновете, любеница за хипопотамите и климатик за пандите

" Приготвяме им замразени близалки, сходно на сладолед, които обичат да си ги ближат. Вътре има части месо, пиле, риба, лишава им много време до момента в който стигнат до храната и се забавляват по този метод и се разхлаждат ", добави Даскалова.

Въпреки че са топлолюбиви животни, приматите също търсят хладни и сенчести места  поради по-дебелата си четина.

" На всяка клетка са инсталирани охлаждащи системи с водна мъгла, които се грижат за охлаждането, както и това на посетителите, давали сме им балони, цялостни с вода, на някои места сме слагали басейни, бързо ги обръщат, само че отново е вид изстудяване за тях “, добави Валерия Дафинова от зоопарка.  

Сладоледът е измежду обичаните лакомства на тези сиаманги през горещите летни дни.

" В този случай сме дали мляко с плодове, подсладено с мед, което е замразено в чашки. Всеки път е под друга форма и друг състав, тъй като приматите бързо се отегчават. Променя се държанието, по-лениви са, по-кротички, нямат такива пакости и бели, просто са изморени. По-активни са заран и в по-късните часове на следобеда ", сподели тя.

Най-любопитни се оказват лъвовете

В другия завършек на зоопарка живеят още по-големи фенове на високите температури, които неотдавна се радват на четири дребни. Това са сурикатите, които децата познават от кино лентата " Цар лъв ".

" Всъщност, на тях казусът им е студеното време, те са доста добре на горещото време и единствено чакат да ги огрее слънцето и стартират да се пържат на слънцето. Посетители доста постоянно ни споделят " има починал сурикат и тъй като всякога би трябвало да проверим и отиваме да забележим, а те са " умрели " на слънце и не мърдат. Не можеш да ги събудиш ", добави Мария-Тереза Кортес Гарсия.

Животните и те като хората се крият в жегите. И при тях важи правилото за повече ледени лакомства и отмора в горещите дни.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР